Tervehdykset
Kotiseutupäivien suojelijan tervehdys
Kokkola - synnyinkoti
Tervetuloa tutustumaan rakkaaseen synnyinkaupunkiini. Meren, rakkauden ja lempeän tuulen syleilyyn. Muutin eteläisempään Suomeen jo reilu kymmenen vuotta sitten, mutta en osaa lakata kutsumasta Kokkolaa kotikaupungikseni. Edelleen tunnen kaiken minussa loksahtavan oikein päin kun juna seisahtaa asemalle ja kuljen keskustan läpi matkalaukkuineni odottamaan kyytiä Ykspihlajaan, synnyinkotiini.
Keskustassa moni asia on yhä kuten silloinkin kun opettelin vasta kävelemään. Vanha kaupunki on entisellään, tori kutsuvana kuten aina ennenkin ja kaunis Raatihuonekin paikoillaan. Ihmisetkin tuntuvat pysyvän samoina, kenties juuri siksi, että hyvästä kaupungista ei tarvitse minnekään lähteä.
Kokkola on siitä ihana kaupunki, että se on pinta-alaltaan melko suuri. Maisemiin ei pääse kyllästymään, kun on loputtoman paljon kiinnostavia paikkoja joihin mennä. Eniten nautin nykyään kesäisestä Kokkolasta, jo siitäkin syystä, että kesä on aikaa kun kotiseudulla pääsee käymään helpoiten.
Kaupungissa arvostetaan sivistystä ja sitä halutaan tarjota ihmisille ilman kynnystä.
Kokkola pitää huolta omistaan. Jos voisin helpommin harjoittaa ammattiani freelancerina pienessä kaupungissa, olisin valmis koska tahansa muuttamaan takaisin. Ja kuka tietää vaikka se jossakin vaiheessa olisikin mahdollista.
Oona Airola
näyttelijä, ykspihlajalainen
Kaupunginjohtajan tervehdys
Kokkola - kotiseutu
Aloittaessani työni Kokkolan kaupunginjohtajana syksyllä 2016, palasin takaisin kotiseudulleni. Olen Ventuksen tyttöjä, mutta Kokkolan ruotsalaisessa lukiossa suoritetun ylioppilastutkinnon jälkeen opinnot ja työelämä veivät vuosiksi maailmalle. Kotiseutu kuitenkin kutsui, ja palasin tuttuihin maisemiin, tehtävään, jossa konkreettisesti toteutetaan jatkuvaa kotiseututyötä.
Kokkolan kaupungin perustamisesta tulee tämän vuoden syyskuun seitsemäntenä päivänä kuluneeksi 400 vuotta. Valtakunnalliset kotiseutupäivät ovat yksi kaupunkimme juhlavuoden päätapahtumista. Kotiseutupäivien teemaksi valikoitui: ”Perinne on voimaa” – ”Tradition är styrka”, lause joka kuvastaa historian, nykypäivän ja tulevaisuuden kiinteää sidosta. Kokkolan Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä puhutaan elävästä kulttuuriperinnöstä ja identiteetistä, rohkeudesta valita oma reitti ja seurata sitä maailman muutoksissa.
Historiallinen satamakaupunki Kokkola on vienyt ja tuonut vuosisatojen aikana tavaroiden lisäksi aatteita ja elämäntapoja. Myös 2000-luvun Kokkola haluaa olla avoin ja keskusteleva, perinteistään ammentava ja uuteen uteliaasti suhtautuva. Kotiseutu, jossa halutaan elää, ja joka houkuttelee myös uusia ihmisiä kotiutumaan Pohjanlahden rannalle.
Stina Mattila
Kaupunginjohtaja
Kotiseutuliiton valtuuston puheenjohtajan tervehdys
Kotiseutupäivien teemana on "Perinne on voimaa - Tradition är styrka"
Nykyihmisen lajinimi on Homo sapiens eli viisas ihminen. Mikä viisas, suhteessa mihin? Kyseessä on muisti, sillä ihmisen kehityksessä olennaisinta oli ennen muuta aivojen kehittyminen siihen pisteeseen, jolloin syntyi ajantaju. Tällöin osattiin erottaa menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Samalla ymmärrettiin tapahtumien syy- ja seuraussuhteita eli mikä oli pahaksi ja mikä hyväksi. Tuon kyvyn myötä voitiin suunnitella tulevaisuutta.
Ennen koululaitosta ja muistiorganisaatiota eli kirjastoja, arkistoja museoita kaikki elintärkeät tiedot ja taidot piti säilyttää yhteisön, sananmukaisesti, pääomana ja ne opetettiin seuraavalle sukupolvelle. Virolaissyntyinen kansatieteilijä Gustav Ränk totesi aikoinaan osuvasti, että ”Kulttuuri ei ole vähempää kuin perinteisiin sidottu henkinen ja aineellinen varustus, joka on ihmisen olemassaolon perusta.”
Kotiseutuliitto on paikallisuuden puolustusliitto. Siksi on ymmärrettävä, että perinteet ovat olennainen osa yhteisön identiteettiä. Ellei kukin yhteisö vaali perinteitään, ei niistä huolehdi kukaan muukaan. Niinpä yllytän: pitäkää perinteistänne huolta!
Janne Vilkuna
Suomen Kotiseutuliiton valtuuston puheenjohtaja
Finlands svenska hembygdsförbundin tervehdys
Kesällä 2020 tulee 400 vuotta Kokkolan perustamisesta. Siksi on sopivaa järjestää vuotuiset Valtakunnalliset Kotiseutupäivät – Riksomfattande hembygdsdagar juuri Kokkolassa.
Finlands svenska hembygdsförbund on suomenruotsalaisen kotiseutuliikkeen keskusorganisaatio, joka on mukana järjestämässä kotiseutupäiviä Kokkolassa. Ohjelmassa on siis myös ruotsinkielisiä osuuksia.
FSH tekee jatkuvasti yhteistyötä Suomen kotiseutuliiton kanssa. Suomen kotiseutuliitto on FSH:n sisarorganisaatio ja kotiseutupäivien pääjärjestäjä. Kieli on luonnollisesti meitä erottava tekijä, mutta agendallamme on monia muita yhteisiä kysymyksiä, joissa teemme yhteistyötä. Yhteinen mielenkiinnon kohteemme on kulttuuriperinnön vaaliminen ja sen välittäminen tuleville sukupolville, sekä kaupungeissa että maaseudulla. Yhteinen tehtävämme on myös herättää yhteiskunnan ja kansalaisten kiinnostus kotiseutu- ja kulttuuritoimintaa kohtaan. Tärkeää on myös yhteistyö paikallisten kotiseutuyhdistysten välillä. Yhteistyön kautta yhdistykset hyötyvät toistensa kokemuksista ja tiedoista, kilpailematta kuitenkaan toiminnasta.
Kokkolassa kokoonnumme hyvässä ja mukavassa hengessä ja saamme keskustella kotiseutuliikkeen tärkeistä kysymyksistä kielirajoista piittaamatta.
Toivotan kaikille osallistujille mukavia ja innostavia kotiseutupäiviä!
Tom Sandström
toiminnanjohtaja
Finlands svenska hembygdsförbund